Særperevyen 2024

Torsdag 15. februar til søndag 18. februar stod vi på scenen med det vi har ambisjoner om skal bli et nytt fenomen og ny tradisjon i byen, SÆRPEREVEYN. Her presenterte teaterlaget prosjektet vi hadde jobbet med i rundt to år, på den største scenen hittil og med enda flere ivrige amatører både bak og på scenen. Med Særperevyen ønsket vi å utvide dogmet revy og presenterer samtidig en ny scene for teater, Janitsjarhuset. I overkant av 500 publikummere fikk med seg starten og av det vi håper kun var første i en rekke av revyer teaterlaget produserer. Sarpsborg teaterlag er stadig i utvikling, og det vil også være gjeldende for prosjektet om Særperevyen.

Revyen var teaterlagets første egenproduserte oppsetning, og en oppsetning der våre egne medlemmer var med i alle ledd. Fra tekstforfattere, lydteknikere og scenografer, til kostyme, regiassistent og skuespillere, vi var alle iverige amatører og medlemmer av Sarpsborg teaterlag. Et viktig prinsipp i arbeidet med Særperevyen, som i likhet med teaterlaget forøvrig, er at alle som ønsker å være en del av oppsetningen skal få muligheten til dette. Teaterlagets aktivitet skal være for og av våre medlemmer. Med Særperevyen fikk vi virkelig realisert vårt prinsipp.

Produsent: Ole-Martin Grav

Regissør: Morten Milde

Tekstforfattere: Dag Evjenth, Linda Eliseussen, Hanne Bjørnstad, Jørgen Bjørnstad, Tony Elvegaard, Tove Jensen, Silje Jensen, Mikael Bentsen og Sandra Mari Miller.

Skuespillere: Ida Marie Helgesen, Mikael Bentsen, Tove Jensen, Mona Busterud Steiring, Per Juel Knudsen, Malleswara Rao Nanda, Hanne Bjørnstad, Marianne Jacobsen, Sara Elisabet Kobbevik-Westgaard, Kristoffer Lerhol, Sandra Ryen, Karine Mørck-Gåserød, Anne Sophie Tandberg-Johansen, Hilde Monica Adolfsson, Kristoffer Gulbrandsen, Grete Strømberg.

Teknikerlauget: Tore Bjerketvedt (leder), Eivind Guldteig, Stian Johansen.

Scenografilauget: Eivind Guldteig (leder), Stian Johansen, Hans Petter Bredholt, Grete Strømberg, Kjell Adolfsson.

Kostymelauget: Grete Strømberg (leder), Karine Mørck-Gåserød.

Plakatforside av Edien.


Har du eller noen du kjenner Sarpsborgs mest smittsomme latter?

I samarbeid med Sarpsborg Arbeiderblad kåret vi latteren som ikke lot seg avfeie og skaper glede i hverdagen. Konkurransen hadde stort engasjement og Sandra Baardsen stakk av med seieren som Sarpsborgs mest smittsomme latter. Gratulerer!


Les mer om prosjektet vårt nedenfor og les om smakebiten som ble presentert foran publikum i juni "SÆRPEREVYEN - Det skulle bare mangle".

Med støtte fra og i samarbeid med…


Setter opp egenskrevet teaterstykke

Sarpsborg teaterlag er godt i gang med arbeidet mot det som skal bli teaterlaget første, egenskrevne teateroppsetning.

Med det som kommer til å bli Sarpsborg teaterlag sin største oppsetning så langt, har teaterlaget ambisjoner om å skape en ny tradisjon innenfor byens mangfoldige kulturliv. I arbeidet med oppsetningen som per nå har arbeidstittelen «Sarpsborgrevyen», ønsker amatørteateret rettet mot voksne å gi et humoristisk, kanskje også satirisk, blikk på byen, sammen med å gjøre stas på både historiske begivenheter og kjente skikkelser og personligheter. Tidligere har teaterlaget hatt stor suksess med oppsetningene «Boeing Boeing» i 2020 og «Den spanske flue» i 2021 på Glenghuset.

Sarpsborg teaterlag, her presentert av styremedlem (b.v) Hilde Davidsen, Eivind Guldteig og leder Ole-Martin Grav, sammen med representanter for prosjektgruppen for den nye storsatsingen (f.v) Per Juel Knudsen og Tove Jensen.

- Det hadde vært fryktelig stas hvis vi med denne nye oppsetningen vil bidra til å ta vare på Sarpsborg sin mangefasetterte og rike historie, sammen med å gi ære til de som har vært med på å forme det vi i dag assosiere med byen vår. Drømmen er kanskje her å i en utstrekning kunne kapsle «særpekulturen», forteller en begeistret leder, Ole-Martin Grav.

Kjente navn med på laget

I utforming av og i arbeidet med prosjektet, har teaterlaget fått med seg både lokale og erfarne bidragsgivere. Med manusarbeidet er sarpingen Dag Evjenth engasjert som tekstforfatter. Evjenth har en svært allsidig bakgrunn som tekstforfatter, der han blant annet kan skilte med hele 14 bøker – preget av en god dose humor og vittigheter, sammen med tekstforfatter og utvikler av komiserien «Bot og bedring» på slutten av 1990-tallet (TV2), tekstforfatter ved flere andre tv-serier og med ulike bidrag i aviser og tidsskrifter. Foruten den brede erfaringen som tekstforfatter, har Evjenth – i fellesskap med Thomas Winther – i en årrekke stått bak den lokale skrivekonkurransen rettet mot barneskoleelever under Litteraturuka i Sarpsborg. Sammen med det som blir teaterlagets gruppe med egne manusforfattere bestående av medlemmer, «Skrivelauget», skal Evjenth lede skriveprosessen og også bidra med enkelte tekster til oppsetningen.

            På regissørsiden har Sarpsborg teaterlag også her sikret seg dyktige og rutinerte krefter. Morten Milde, sist sett under Sarpsborg-oppsetningen av «Blanke messingen», skal ha ansvaret for arbeidet med amatørskuespillerne i oppsetningen. Milde har vist seg som en markant aktør innenfor kulturlivet gjennom de siste 40 årene, her som skuespiller, instruktør, regissør og musiker. Haldenseren har hatt en rekke roller ved oppsetningene til Kulturværste i Fredrikstad, Østfold Internasjonale Teater og ved ulike teaterstykker i Sarpsborg, Halden og Mysen. De siste årene har Milde i større og større grad arbeidet med regi, deriblant for Scenekunst Østfold og ved oppsetningene «Stenhuggerspelet på Ystehede» og «Uddaspillet».

- Det er en glede å få slik dyktige personer med på teaterlagets kommende prosjekt, og vi gleder oss stort til at både Evjenth og Milde skal skape gode rammer for en minneverdig opplevelse for både deltakere og publikum, tydeliggjør Grav.

Forestillinger i både 2023 og 2024

Selv om det står mye igjen før man kan presentere oppsetningen for publikum, har teaterlaget flere planer klare for den nye storsatsingen. Første ledd i det konkrete arbeidet starter med tekstforfatter og «Skrivelauget». Fra november og frem til mai neste år skal det jobbes intensivt med å skrive manus og bestemme hvilken form forestillingen skal ha. Dette arbeidet skal kulminere i oppsetninger i juni 2023. Denne vil ta form av å presentere enkelte deler av det helhetlige stykket og vil bli presentert på en litt mindre scene enn tidligere.

- Tanken er her at vi skal friste og begeistre publikum med deler av det som skal bli en større oppsetning. Samtidig vil denne mindre formen gi god anledning til å teste ut scener og gi muligheten for skuespillere og apparatet rundt til å finjustere uttrykket, uttaler lederen for teaterlaget.

            De foregående erfaringene, sammen med manuset som helhet, vil få scenelyset rettet mot seg og ha premiere i begynnelsen av 2024. Dette planlegges som Sarpsborg teaterlag sin største oppsetning så langt, ikke kun når det gjelder budsjett. Med «Sarpsborgrevyen» vil antall involverte medlemmer, både på og bak scenen, bli betraktelig utvidet.

- Dette prosjektet tar sikte på at alle medlemmer som ønsker å være en del av oppsetningen, skal få mulighet til dette. Om det gjelder som skuespiller, regiassistent, i arbeidet med scenografi og kostyme, eller innenfor lyd- og lysteknikk. At en størst mulig del av medlemsmassen brukes i våre oppsetninger, er et viktig poeng og noe vi verdsetter høyt. Teaterlagets aktivitet skal være for og av medlemmene våre, forteller Ole-Martin.

Satser på flere områder

Foruten den kommende storsatsingen «Sarpsborgrevyen», har Sarpsborg teaterlag den siste perioden utvidet sitt omfang av tilbud på en rekke områder. Fra høsten doblet teaterlaget sin aktivitet, med kurskvelder innenfor teater, kor og sangteknikk hver uke. Videre skal amatørteateret nå i november starte opp med kurs innenfor lyd- og lysteknikk, sammen med at det tidligere nevnte «Skrivelauget» vil se dagens lys. Når oppsetningen våren 2023 nærmere seg, tar teaterlaget også sikte på kurs innenfor teatersminke.

- Teaterlaget har bygd seg opp litt sten for sten, der både aktivitet og ambisjoner har vokst i takt med tiden og ressursene, uttaler Ole-Martin.

Her ønsker Sarpsborg teaterlag å kunne gi et tilbud til et større mangfold av befolkningen, og der man i en organisasjon har behov for en rekke ulike ferdigheter og kunnskaper. Kursene og aktivitetene er utformet som opplæringen innenfor den mangefasetterte teaterscenen, der man uavhengig av tidligere erfaring og bakgrunn, skal gis mulighet til å utfordre seg selv på nye områder og utvikle ferdigheter innenfor disse.

- Enhver teateroppsetning har behov for dyktige og engasjerte mennesker, både på og bak scenen. Nå håper vi at alle som kunne tenke seg å være en del av vår kommende oppsetning og pågående aktiviteter, tar kontakt. Enten om man ønsker å leke med tekst, utfordre seg selv på scenen, eller ønsker å bidra i arbeidet med kulisser og kostymer.

- Alle er hjertelig velkomne til å bli en del av vårt spennende prosjekt og å bli med i et lekent, uformelt og inkluderende fellesskap, avslutter lederen for teaterlaget, Ole-Martin Grav.